Kā jau kuro gadu klāt ir pavasaris:) Saka, ka pavasaris ir viens no vis nenosakāmākajiem galaikiem. Jo - vienu dienu spīd saule, grādi plus piecpadsmit, vis ir vienkārši kollosāli... bet nākamajā dienā jau atkal sals, mīnus pieci grādi, lāsekas degungalā, un galīgs sašutums. Un vēl tie cīruļputeņi, puteņi, lieti un plūdi, pali, un vētras... Un tas viss vienā gadalaikā! Un no tā jau nevar izbēgt. No rīta iziesi puspliks ārā, vakarā pārnāksi ietinies...jakās un mēteļos. Jā, un izmaksas jau arī tādēļ paliellinās :) Vispār, man liekas ka šausmīgi satraukties par vienu apčī! nevajag. Te man būs daži ieteikumi pavasarim:
Pavasarī var ēst pilnīgi visus zaļos asniņus. vai nav liela iespēja? nu, protams, needīsi jau asnus šosejas malā :] Bet, piemēram mežā... :] Jaunās skujiņas, nātrītes [tad nemaz nedzeļ], pieneņlapas[starpcitu, palīdz pret aizcietējumiem]u.t.t.Laiks atgriezties pie dabas! :]
Runājot par visām šitām uzkodām, no daudziem jaunajiem augiem var arī pagatavot salātus! Es zinu kādu receptīti -
Pieneņu salāti.
Ļoti gardi esot tiešī šadi salāti. Tie jāpagatavo no mīkstām, ēnā augušām pieneņu saknēm!!! Saulē augušas pieneņu lapas esot sūras, un neesot ieteicamas. Pieneņu lapas noskalo, saplūkā [ar pirkstiem] pārlej ar eļļu, piespiež mazliet citrona sulas vai etiķa, pārkaisa ar
smalki sagrieztiem sīpoliem. Var likt klāt arī skābu krējumu. Tādā
pašā veidā var gatavot salātus arī no jaunām cigoriņu
lapām. Tās, tāpat kā pienenes, ir maigi rūgtas, bet pie tā
ļoti viegli pierod, un tad tas liekas pat ļoti tīkams.
Jaunie gardumi ir ļoti ieteicami arī mājas dzīvnieciņiem, it īpaši grauzējiem. Dabā pavasaris ir vislabākais laiks priekš viņiem, lai sakrātu imunitāti pārējajam gadam.