Cilvēku skaits, kuri atsakās no gaļas,
zivju lietošanas uzturā, pieaug. Arī Latvijā arvien vairāk cilvēku
vēršas pie mediķiem ar jautājumiem, kas saistīti ar veģetārismu.
Parasti atbildes ir nekonkrētas. Latvijas Universitātes Pārtikas
ķīmijas centra vadītāja asoc. prof. Ida Jākobsone norāda, ka
uzturzinātne Latvijā ir ļoti maz attīstīta, taču pētījumi par veģetāru
uzturu ir ļoti nepieciešami. Nav arī statistikas par veģetāriešu skaitu
Latvijā, tāpat kā nav speciālistu, kas topošo veģetārieti pamācītu, kā
sevi nodrošināt ar nepieciešamajām uzturvielām. “Iemesls tam varētu būt
tradicionālais Latvijas mediķu viedoklis, kas ir balstīts uz
neveģetāras diētas propagandēšanu,” skaidro ārste Terēze Veinberga.
“Latvijā medicīnā, tāpat kā sabiedrībā kopumā, dominē konservatīvi
uzskati, kam seko nevēlēšanās izvērtēt un pieņemt jaunākos
pierādījumus. Nereti dzīvesveida, medicīniskās prakses un domāšanas
ieradumi izrādās spēcīgāki.”
Ēst var visu, bet ar ko tas beigsies?
Bieži dzirdēts uzskats, ka cilvēkam ir
jābūt visēdājam. Taču cilvēka ķermeņa anatomiskā izpēte liecina par
pretējo. Pēc barošanās pazīmēm cilvēka ķermenis visvairāk līdzinās
cilvēkveidīgajiem pērtiķiem, kuri pārtiek no augļiem un riekstiem. Šo
dzīvnieku ādā tāpat kā cilvēkiem ir miljoniem poru, caur kurām izdalās
sviedri, viņiem ir pastāvīgie zobi barības sasmalcināšanai, siekalām ir
sārmaina reakcija, un tajās tieši tāpat kā cilvēkam ir amilāze
(ferments), kas atvieglo barības sagremošanu. Viņu zarnu trakts ir
garš, tas paredzēts augļu un dārzeņu (nevis ātri pūstošas gaļas)
sagremošanai. Cilvēkam ir līdzība arī ar zālēdājiem, uz kuriem gaļa
iedarbojas ļoti kaitīgi, bet ir milzīgas anatomiskas atšķirības no
gaļēdājiem dzīvniekiem. Ārsts Viljams Kolinss no Ņujorkas Maimondas
medicīnas centra dzīvniekiem gaļēdājiem atklāja „gandrīz neierobežotu
spēju regulēt nepiesātināto tauku un holesterīna daudzumu organismā”.
Taču, ja truša barībai pievieno dzīvnieku taukus, jau pēc diviem
mēnešiem dzīvniekam asinsvadu sieniņas aizsērēs ar tauku nogulsnēm,
izraisot smagu saslimšanu, kas līdzinās cilvēka aterosklerozei.
Gaļa mūsu organismā pūst
Britu un amerikāņu zinātnieki, kuri
pēta zarnu baktērijas, atklāja, ka pastāv liela atšķirība veģetāriešu
un gaļēdāju zarnu trakta bakteriālajā mikroflorā. Baktērijas, ko satur
gaļēdāju zarnas, kuņģa sulas klātbūtnē rada vielas, kas veicina
onkoloģisku slimību rašanos. To var uzskatīt par iemeslu tam, ka zarnu
trakta vēzis vairāk izplatīts Ziemeļamerikā un Rietumeiropas valstīs,
salīdzinot ar tādu veģetāru zemi kā Indija. Arī visas gaļas
atkritumvielas no organisma netiek pilnībā izvadītas ārā. Tās, kas
paliek organismā, sāk uzkrāties un pūt. Pūstošās vielas caur zarnu
sieniņām, kurām nav aizsargmehānisma, pamazām piesārņo starpšūnu
šķidrumu – limfu, tad nonāk asinīs un, kā liecina mediķu novērojumi,
rada, piemēram, reimatismu, sirds un asinsvadu slimības, audzējus u.c.
Rodas hroniski vēdera aizcietējumi – mūsu sabiedrības vispārēja
slimība. Turklāt gaļas pārstrādes procesam nepieciešamas aptuveni
piecas dienas (veģetārai pārtikai šis pats process ilgst 1,5–2 dienas).
Šajā laikā gaļas pūšanas produkti saskarē ar gremošanas orgāniem tos
saindē, izraisot priekšlaicīgu organisma novecošanu, kā arī kuņģa un
zarnu trakta problēmas. Pēdējo gadu pētījumi pilnībā apstiprinājuši, ka
zarnu veselīga attīrīšana iespējama tikai ar pareizu veģetāru diētu.
Veģetāra barība satur lielu daudzumu šķiedrvielu, kas nodrošina normālu
zarnu darbību.
Mazāk ēdīsi gaļu, ilgāk dzīvosi
Nobela prēmijas laureāts, krievu ārsts
I. Mečņikovs norādīja, ka gaļas ēšana veicina priekšlaicīgu novecošanu.
Arī medicīnas doktora Viljama Kastelli pētījumi parāda, ka veģetārieši
dzīvo vidēji 3–6 gadus ilgāk nekā gaļēdāji. Izņēmums ir tautas, kas
pārtiek tikai no gaļas, jo šo tautu dzīve ir ļoti īsa. Spilgts piemērs
ir eskimosi, kuri pamatā pārtiek no gaļas un taukiem un vidēji dzīvo
27,5 gadus. Kirgīzi dzīvo aptuveni līdz 40 gadu vecumam un mirst kā
pārliecināti gaļēdāji. Savukārt dienvidrietumu Amerikas
pamatiedzīvotāji veģetārieši
– hunzu ciltis Pakistānā, atsevišķas indiāņu ciltis Meksikā – izceļas
ar savu ilgdzīvošanas spēju, veselību, izturību un fizisku aktivitāti
110 un vairāk gadu vecumā.
Gaļa uzturā – daudzu slimību izraisītāja
Gaļa satur apmēram 14 reizes vairāk
ķīmisko pesticīdu nekā augi, un, domājams, tas ir vēl viens iemesls,
kas veicina saslimstību ar vēzi. 1996. gadā Amerikas Vēža biedrība
(American Cancer Society) publicēja atzinumu, kurā rekomendēja no
uztura izslēgt gaļu (sarkano). 12 gadus ilgie pētījumi Anglijā
apstiprināja, ka no saslimšanas ar vēzi līdz 40% gadījumu iespējams
izvairīties, lietojot veģetāru pārtiku, par 20% ir mazāks risks mirt no
jebkuras citas slimības. 40 pētnieku grupas pētījums Francijā „Gaļa,
zivs un kolorektālā vēža risks: Eiropas vēža un barības vielu
perspektīvais pētījums” apstiprināja pozitīvu saistību starp gaļas
lietošanu un kolorektālo vēzi (zarnu vēzis).
Mičiganas Universitātes pētījums
parāda, ka ar osteoporozi (kaulu sistēmas slimība, kad kauli kļūst
poraini un dobumaini) slimo 18% vīriešu gaļēdāju, bet tikai 3% vīriešu
veģetāriešu, gaļēdājas sievietes – 35%, veģetārietes – 7%. Cilvēki
gaļēdāji ar artrītu slimo 4 reizes biežāk nekā veģetārieši.
Zinātnieki pierādījuši – ja diabētiķis lieto šķiedrvielām bagātu
veģetāru uzturu ar mazu tauku saturu, tad bieži vien ir iespējams
mazināt insulīna devu vai pat izbeigt to lietot. Daudzi pētījumi, tajā
skaitā EPIC-Oxford pētījums par asinsspiedienu gaļēdāju, zivjēdāju un
vegānu starpā, apstiprina saikni starp gaļas ēšanu un sirds slimībām.
Šim atzinumam pievienojas arī Latvijas kardiologi. Amerikā (kas ieņem
pirmo vietu gaļas patēriņa ziņā) katrs otrais cilvēks mirst sirds
slimību vai asinsspiediena traucējumu dēļ. Amerikas medicīnas
asociācijas žurnāls jau 1961. gadā publicēja paziņojumu, ka “ar
veģetāras diētas palīdzību var novērst 90–97% sirds saslimšanu”.
Sirds un asinsvadu slimības ir
biežākais nāves cēlonis Latvijā. Tādi tauki, ko lielākoties cilvēks
uzņem ar gaļu, piemēram, holesterīns, ļoti slikti tiek izvadīti no
organisma. Šie tauki nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām, ar laiku tās
sašaurinās – rodas ateroskleroze. Šajā gadījumā sirds tiek ļoti
pārslogota, jo paredzētā asiņu daudzuma pārsūknēšanai jāpieliek daudz
vairāk pūļu. Rezultāts – augsts asinsspiediens, infarkts un
sirdslēkmes. “Arī Latvijā biežās sirds, asinsspiediena, liekā svara,
cukura, žults un nierakmeņu, locītavu, kā arī dažas onkoloģiskās,
alerģiskās, ādas slimības varētu mazināt, pārejot uz veģetāru diētu,”
norāda T. Veinberga.
Indes no dzīvnieka ķermeņa nonāk cilvēka organismā
Ir vairāk nekā 20 000 dažādu zāļu
(ieskaitot sterolus, antibiotikas, augšanas hormonus u. c. veterinārās
zāles), ar kurām baro mājlopus, lai paātrinātu to augšanu, uzlabotu
gaļas krāsu. Kad jūs ēdat govs gaļu, jūs pārsātināt savu organismu ar
koncentrētām ķimikālijām, kas uzkrātas dzīvnieka dzīves laikā.
Nokaušanas brīdī, kā arī redzot to, kā
tiek nogalināti viņa sugas brāļi, dzīvnieks piedzīvo šausmas, bailes,
paniku. Viņa asinīs palielinās hormonu un adrenalīna daudzums, kas
saglabājas nokautā dzīvnieka ķermenī un kļūst par iemeslu cilvēka audu
saindēšanai. Amerikāņu Uztura institūta datos teikts, ka “pēkšņi
nokautu dzīvnieku gaļa pārsātināta ar indīgām asinīm”.
Kā iegūt enerģiju?
Zinātniski pierādīts, ka no
veģetārajiem produktiem var iegūt vairāk enerģijas nekā no gaļas. Jau
Senās Romas atlētiem bija veģetārs uzturs, lai iegūtu vairāk spēka un
enerģijas. Beļģijas Universitātē tika veikti pētījumi, lai noskaidrotu
izturības, spēka un reakcijas ātruma līmeni veģetāriešu un gaļēdāju
vidū. Rezultāti parādīja veģetāriešu pārākumu visos veidos. Arī Jēlas
Universitātē veica izturības testus – izrādījās, ka veģetārieši ir divas reizes izturīgāki par gaļēdājiem. Beļģijā pēc izturības pārbaudēm veģetāriešiem bija nepieciešams uz pusi īsāks laiks spēku atjaunošanai nekā gaļēdājiem.
Stiprākie un ilgāk dzīvojošie dzīvnieki ir veģetārieši.
Piemēram, zirgam, briedim, bifelim un zilonim ir stiprs ķermenis, viņi
ir izturīgi un grūtāk nogurdināmi nekā plēsēji. Viņu spēks ļauj tiem
celt milzu smagumus un veikt visgrūtākos darbus cilvēka labā. Neviens
dzīvnieks, kurš ēd gaļu, nespēj ar viņiem sacensties izturības un spēka
ziņā.
Veģetāra pārtika – pilnvērtīgs uzturs
Dr. T. Veinberga uzsver: “Noteikti
jāzina, kāds veģetārisma sakarā ir daudzu centru kontrolētos pētījumos
pārbaudīts, autoritatīvs diētas ekspertu viedoklis. Amerikas un Kanādas
dietologi eksperti 2003. gadā ir pauduši savu nostāju veģetārisma jomā
– veģetāra diēta ir veselīga, satur adekvātas barojošas vielas, tai ir
labvēlīga ietekme uz veselību un liela nozīme slimību profilaksē. Veģetāriešiem,
ieskaitot vegānus, iespējams nodrošināt pilnvērtīgu pamatbarības vielu
daudzumu, kas ir saskaņā ar mūsdienīgām rekomendācijām, ieskaitot
olbaltumvielu, dzelzs, cinka, kalcija, D vitamīna, B2 vitamīna, B12
vitamīna, A vitamīna, omega 3 taukskābju, joda daudzumu. Veģetārās
diētas ir veselīgas, jo satur mazāk piesātināto tauku, holesterīna un
dzīvnieku olbaltumvielu, bet vairāk ogļhidrātu, šķiedru, magnija,
kālija, folātu, antioksidantu (piemēram, vitamīnu C un E) un citu
vērtīgu vielu.”
Šo viedokli apstiprina plašākais
veģetāra uztura pētījums pasaulē (EPIC – European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition, Eiropas perspektīvais vēža un
barības vielu pētījums), kura laikā tika novēroti 65 429 cilvēki,
sadalot tos 4 grupās – veģetārieši, vegāni,
zivjēdāji, gaļēdāji. 1991. gadā Amerikā Ārstu komiteja nosauca četras
veselīgam uzturam nepieciešamas pārtikas produktu grupas: augļi,
dārzeņi, graudaugi un pākšaugi (pupas un zirņi). Šajā sarakstā nav
iekļauta dzīvnieku valsts pārtika. Pētījumi Hārvarda universitātē jau
septiņdesmitajos gados zinātniekiem ļāva noskaidrot, ka, dažādi
kombinējot dārzeņus, graudaugus, riekstus, sojas
un piena produktus, cilvēka organisms vienmēr ir nodrošināts ar
nepieciešamajām olbaltumvielām; nevienā kombinācijā nebija novērojams
olbaltuma trūkums.
Olbaltuma daudzums sātīgākajos veģetārajos produktos svārstās, sākot no 8 līdz 12% graudaugos un beidzot ar 40% sojas pupiņās. Tas ir divreiz vairāk nekā gaļā. Daudzi rieksti, sēkliņas un pupiņas satur 30% olbaltuma. Arī minerālvielas
un mikroelementi veģetāriešu uzturā un līdz ar to arī organismā ir
pietiekamā daudzumā. Asoc. prof. Ida Jākobsone uzver, ka “kļūstot par
veģetārieti, jābūt ļoti uzmanīgam un zinošam, jāsabalansē savs uzturs”.
Veģetārisms ir izdevīgs
Aprēķini rāda, ka gaļa ir
visneekonomiskākā un neefektīvākā barība, kādu vien var lietot. Ja visi
pasaules iedzīvotāji uzturā lietotu tikai veģetāro pārtiku, teorētiski
būtu iespējams pabarot 10 miljardus cilvēku, kas ir vairāk nekā
plānotais iedzīvotāju skaits 2050. gadā. 1995. gadā grupa zinātnieku
izteica savu viedokli par to, ka ap 2050. gadu cilvēki būs spiesti
pievērsties augu valsts pārtikai sakarā ar enerģijas trūkumu,
degradētajām ganību platībām, ūdens trūkumu un milzīgo iedzīvotāju
skaitu. Zinātnieki atzīst, ka šāds uzturs visiem nāks tikai par labu,
jo atrisinātu bada problēmu uz mūsu planētas.
Pašreiz milzīgas zemes platības tiek
izmantotas lopbarības audzēšanai un ganībām. ASV, piemēram, apmēram 80%
no kukurūzas un 95% no visa auzu daudzuma tiek izaudzēts, lai pabarotu
mājlopus. Visi ganāmpulki pasaulē kopumā patērē tik daudz pārtikas, ka
enerģētiskās vērtības ziņā nodrošinātu pat 8,7 miljardus cilvēku, –
tātad tie patērē vairāk nekā visi planētas iedzīvotāji kopā. Daudz
produktīvāk būtu audzēt graudus, pupas vai citus pupiņveidīgos dārzeņus.
ASV apmēram 54% ganību notiek zemes
virskārtas erozija. Noskaidrots, ka gaļas ražošanai nepieciešams
apmēram astoņas reizes vairāk ūdens nekā dārzeņu un graudu ražošanai.
Piesārņojums, ko rada dzīvnieku mēsli un citi fermas atkritumi, nonāk
upēs un gruntsūdeņos. Elektrība un degviela, ko izmanto, pārvadājot
dzīvnieku barību, dzīvniekus, gaļu, kā arī saldējot, iepakojot u.c., ir
enerģijas nelietderīga izšķiešana.
Veģetārieši – civilizācijas attīstības veicinātāji
“Nedaudzie filozofi-veģetārieši
cilvēcei ir vairāk devuši nekā visi gaļas ēdāji kopā,” atzina F. Nīče.
Tas ir neapstrīdams fakts. Sokrats, Platons, Pitagors, Leonardo da
Vinči, I. Ņūtons, Voltērs, B. Franklins, Ž. Ruso, R. Tagore, A.
Einšteins, Šellijs, Mahatma Gandijs, Breds Pits, Džons Lenons, Ļevs
Tolstojs, Stings, Mārtins Luters Kings, Marks Tvens, Ringo Stārs,
Džordžs Harisons un daudzi citi ievērojami cilvēki pazīstami kā veģetārieši.
Tāpēc absurds ir viedoklis par to, ka bez gaļas lietošanas
neattīstoties smadzenes, jo reālā dzīve pierāda pretējo. Spriediet
paši, kam taisnība, jo arī augstvērtīgās kultūras dzimtenēs – Senajā
Grieķijā un Ēģiptē – cieņā bija veģetārs uzturs. Turklāt Ēģiptes
priesteri, kuri patiesībā bija Ēģiptes pārvaldītāji, nevis faraoni,
gaļu uzturā nelietoja vispār. /Raksts ņemts no - www.vegetarsims.lv/
|